Skip to main content

НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ «ДОСТЪП НА МЛАДИТЕ ХОРА ДО КУЛТУРА»

By 13.07.2017август 2nd, 2021Достъп до култура, Кампании

Вдъхновени от Заключенията на Съвета на Европейския Съюз за насърчаване на творческо поколение и достъп на младите хора до култура, Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) и Българската асоциация на младежките работници (БАМР) стартираха на 30 май 2013 година Национална кампания за достъп на младите хора до култура и приеха съвместна Декларация за достъп на младите хора до култура.

Поставяйки за основа принципите в Закона за закрила и развитие на културата, Закона за младежта, Закона за закрила на детето и Закона за народната просвета, БАРОК стартира Национална кампания за присъединяване на българските общини и ключови министерства и институции към Декларацията за достъп на младите хора до култура.

 

На 12 август 2013, обявен от ООН за Международен ден на младежта, БАРОК организира Национална конференция за достъпа на младите хора до култура, в рамките на която държавни институции и министерства приеха и подписаха съвместна Декларация за достъп на младите хора до култура.

В рамките на конференцията беше представено изследване на тема „Предизвикателства пред достъпа на младите хора до култура ‘2013„, изготвено по поръчка на БАРОК от Граждански институт.

Към дата 14 октомври, към Декларацията са се присъединили редица държавни институции (Министерство на културата, Министерство на младежта и спорта, Министерство на труда и социалната политика, Министерство на образованието и науката, Държавна агенция за закрила на детето, Агенция за социално подпомагане, Национален център за европейски и младежки програми и инициативи, Център за развитие на човешките ресурси); културни и младежки организации (Българска асоциация на младежките работници) и над 60 български общини (Антон, Априлци, Балчик, Банско, Белоградчик, Бобов дол, Божурище, Брацигово, Бяла Слатина, Велинград, Ветрино, Враца, Вълчедръм, Гулянци, Две могили, Димово, Долна баня, Драгоман, Дряново, Дупница, Елин пелин, Етрополе, Иваново, Кнежа, Копривщица, Котел, Кричим, Куклен, Кюстендил, Лъки, Лясковец, Маджарово, Мездра, Монтана, Никопол, Оряхово, Павел баня, Пазарджик, Перник, Пещера, Плевен, Правец, Попово, Разград, Ракитово, Раковски, Родопи, Свиленград, Септември, Сливен, Смолян, Сопот, Стамболово, Стралджа, Стрелча, Твърдица, Тетевен, Тополовград, Тутракан, Ценово, Чавдар, Якимово).

 

С този свой акт всяка институция и организация допринася за създаване на благоприятна, насърчаваща и подкрепяща обществена среда за приобщаване на младите хора към културата в България.

Във връзка с подписаната Съвместна декларация министърът на културата д-р Петър Стоянович сформира работна група за разработване на мерки за разширяване на достъпа на младите хора до култура.

Filter

Достъп до култураКампанииНовини

Покана за номинации за наградите ПроКултура 2023-2024

11.07.2024
Вдъхновени от Заключенията на Съвета на Европейския Съюз за насърчаване на творческо поколение и достъп на младите хора…
Достъп до култураКампании

Регистрация 2024

10.07.2024
Регистрация за X-та Национална конференция "Достъп на младите хора до култура" 12-13 август 2024, Зала…
Достъп до култураКампанииНовини

X-та Национална конференция „Достъп на младите хора до култура“ 2024

10.07.2024
По повод Международния ден на младежта (12 август) Българската асоциация на работодателите в областта на…
Достъп до култураНовини

50-и Национален конкурс за дебютна литература “Южна пролет”, Хасково 2022

11.03.2022
На 27, 28 и 29 април 2022 година Община Хасково ще проведе 50-и  Национален конкурс…
Close Menu