Skip to main content

ЕВРОПЕЙСКИ СТЪЛБ ЗА СОЦИАЛНИ ПРАВА: ПРАВИЛНИ ЦЕЛИ, ГРЕШЕН ПОДХОД

By 25.04.2017август 2nd, 2021Новини

(Брюксел, 25 април 2017)

 

 

Европейската комисия ще приеме утре пакет от предложения за социалната политика, прегрупирани в рамките на така наречения Стълб на ЕС за социални права. Подобряването на икономическото и социалното сближаване е от ключово значение и BusinessEurope споделя целта за увеличаване на заетостта и създаване на повече качествени работни места в цяла Европа. Предложеният от Комисията подход обаче няма да позволи да се постигне тази цел.

 

Социалното измерение на Европейския съюз може да работи гладко eдинствено, ако се подкрепя от социалните партньори (работодатели и профсъюзи). Доверието между институциите на ЕС и социалните партньори е от ключово значение. Пакетът, който предстои да бъде публикуван, включва предложение за отмяна на споразумението на социалните партньори за родителския отпуск, който BusinessEurope договори с ЕКП през 1995 г. и преразгледа през 2010 г. Отмяната на това споразумение е неприемлива и противоречи на духа на Договора за ЕС, който гарантира, че споразуменията между социалните партньори могат да бъдат изменени само от самите тези, които са подписали споразумението. Подобен ход ще навреди сериозно на доверието на работодателите в стойността на договарянето на правно обвързващи споразумения в бъдеще.

 

Коментирайки това, президентът на BusinessEurope Ема Марчегалия заяви:

 

Хората искат повече работни места и повече просперитет, а не зле замислено законодателство, което подкопава създаването на работни места. Споразумението за родителския отпуск, ревизирано през 2010 г., налага на работодателите широкомащабни задълженияИзлизането отвъд тези граници ще подкопае конкурентоспособността и въпросът за социалноосигурителните обезщетения или други финансови механизми за компенсация е от национална компетентностМного държави-членки просто не могат да си позволят да изплащат болнични на хората, които ползват родителски отпуск.

 

Сега сме в парадоксална ситуация. Същата тази комисия на ЕС, която искаше да съживи социалния диалог, всъщност сериозно ще застраши ключовия инструмент, позволяващ самостоятелни преговори между социалните партньори на равнище ЕС. Другият парадокс е, че тази Комисия, която правилно иска от държавите-членки да гарантират устойчивостта на публичните финанси, предлага нефинансирани допълнителни социални разходи „.

 

Този пакет също така поражда силно раздвоение в много части на Европа. Призоваваме Съвета да реши този проблем. Защитата на единството на Европейския съюз остава приоритет за европейската бизнес общност.

 

 

ENDS

 

 

 

BUSINESSEUROPE

 

Contact:

Peter Sennekamp

Director of Communications

168 Avenue de Cortenbergh

1000 Brussels – Belgium

GSM : +32 496 919 315

p.sennekamp@businesseurope.eu

Sofiya Yevchuk

Press and Media Adviser

168 Avenue de Cortenbergh

1000 Brussels – Belgium

Tel : +32 (0) 2 237 65 03

s.yevchuk@businesseurope.eu

Filter

Достъп до култураНовини

50-и Национален конкурс за дебютна литература “Южна пролет”, Хасково 2022

11.03.2022
На 27, 28 и 29 април 2022 година Община Хасково ще проведе 50-и  Национален конкурс…
НовиниСъбития

VIII-та НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ „ДОСТЪП НА МЛАДИТЕ ХОРА ДО КУЛТУРА: НОВИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА

23.08.2021
  ПОД ПАТРОНАЖА НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ   С ПАРТНЬОРСТВОТО НА МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА, МИНИСТЕРСТВО…
Close Menu